Vděčnost a Bachovy esence


Vděčnost je nejdříve pocit a pak životní postoj. Jak mohou pomoci Bachovy esence s pocitem vděčnosti?

Bachovy esence jsou přírodní terapeutické prostředky, které mohou pomáhat v harmonizaci emocí a podporovat mentální pohodu. Pro pocit vděčnosti je zvláště důležité řešit emocionální stavy, které brání vděčnosti, jako jsou úzkost, negativismus nebo stres. Níže jsou uvedeny některé konkrétní Bachovy esence, které mohou pomoci v prožívání a posílení pocitu vděčnosti:

Buk , Beech  je určen pro ty, kdo kritizují a odsuzují ostatní. Tato esence pomáhá při rozvoji tolerance a porozumění k chybám druhých. Přijetím nedokonalosti u sebe i u druhých může jedinec snáze cítit vděčnost za přítomnost a přínosy lidí ve svém životě, místo zaměření se na jejich chyby.

Borovice lesní , Pine  je pro ty, kdo trpí pocity viny a sebeobviňováním. Pomáhá překonat vnitřního kritika a přijmout sebe sama. Tímto způsobem může člověk lépe ocenit a být vděčný za své vlastní úspěchy a úsilí.

Vrba, Willow je určena pro ty, kdo cítí rezignaci a hořkost, když se věci nedaří podle jejich představ. Tato esence pomáhá transformovat negativismus v pozitivní přístup k životu, což umožňuje jedinci vnímat a být vděčný za to dobré, co se mu děje, i přes překážky.

Jedlý kaštan, Sweet Chestnut je pro ty, kdo procházejí hlubokou emocionální bolestí a pocitem úplné izolace. Pomáhá nalézt vnitřní sílu a naději v těžkých časech. Tím umožňuje jedinci být vděčný za životní lekce a osobní růst, které takové situace mohou přinést.

Hořec, Gentian je určen pro ty, kdo se snadno odradí po malých neúspěších nebo změnách. Tato esence pomáhá překonat pesimismus a podporuje pozitivní životní postoj. Pomáhá vidět neúspěchy jako příležitosti k učení, za které lze být vděčný.

Květ slivoně, Cherry Plum   je pro ty, kdo se bojí ztráty kontroly nad svými činy nebo emocemi. Podporuje duševní klid a sebeovládání. Když jsme schopni zůstat klidní a v rovnováze, můžeme lépe vnímat a oceňovat to, co máme, což vede k hlubší vděčnosti.

Tyto esence mohou být užitečnými nástroji v procesu rozvoje vděčnosti, protože pomáhají řešit podkladové emocionální stavy, které mohou blokovat naši schopnost cítit a vyjadřovat vděčnost. Bachovy esence nejsou lék na všechny problémy, ale mohou být cenným doplňkem k dalším formám terapie a osobního rozvoje.