Sebedůvěra


Sebedůvěra

je klíčovým stavebním kamenem pro duševní zdraví a osobní růst. Je to pocit vnitřní jistoty ve vlastní schopnosti, hodnotu a rozhodnutí. Je to víra ve schopnost čelit výzvám a dosáhnout svých cílů. Sebedůvěra není statická; může kolísat v závislosti na životních situacích, výzvách a osobním rozvoji. Pro někoho, kdo prochází tak významnou životní změnou, jako je rozvod, ztráta zaměstnání, odchod partnera, může být ztráta sebedůvěry hluboce znepokojující. Osoby s vysokou sebedůvěrou obvykle věří ve své schopnosti, rozhodnutí a mají pozitivní pohled na sebe sama. To neznamená, že neznají selhání nebo pochybnosti, ale že umí tyto zkušenosti, zpracovat způsobem, který neoslabuje jejich vědomí vlastní hodnoty.

A to je právě ten klíčový moment: Zpracovat své životní zkušenosti, bez ztráty vědomí vlastní hodnoty. Bez ztráty důvěry v sebe.

Jak získat zpět ztracenou sebedůvěru?

Pochopení a přijetí sebe sama

Prvním krokem ke zvýšení sebedůvěry je hluboké pochopení a přijetí sebe sama. Ať už byla předešlá cesta jakákoliv, byla pro vás v tu chvíli ta správná. Všichni rozhodujeme na základě svých aktuálních životních zkušeností a životní zralosti. A i když se nějaké rozhodnutí projevilo v budoucnu jako chyba, je třeba si uvědomit, že v tu danou chvíli jste to nemohli anebo i nechtěli udělat lépe.

Negativní vnímání sebe sama a sebekritika jsou častými překážkami v budování sebedůvěry. Když přemýšlíte o nějakém rozhodnutí, které vás nakonec dovedlo do negativní zkušenosti je třeba se nad tímto rozhodnutím zamyslet. Zanalyzovat všechny pohnutky, emoce, představy, přání, vliv jiných osob, vnější okolnosti apod. A to snad nejdůležitější je, o své chybě přemýšlet neutrálně.

Emočně neutrálně. Ze začátku je to těžké, nastoupí různé pocity jako vztek, lítost apod. Ale, zase si uvědomte, v tu danou chvíli jste to neuměli lépe. Pracovat na změně vnitřního dialogu z negativního na podporující a pozitivní může mít obrovský vliv. To zahrnuje uznání vlastních silných stránek i slabých míst. Učení se milovat a respektovat sebe i přes chyby je základem, na kterém lze stavět sebedůvěru.

Stanovení a dosahování malých i velkých cílů

Sebedůvěru lze postupně budovat stanovením a dosahováním malých, realistických cílů. Každý dosažený cíl poskytuje pozitivní zpětnou vazbu a posiluje pocit vlastní efektivity. Je důležité oslavovat tyto malé úspěchy a uznávat je jako důkaz vlastní schopnosti dosáhnout toho, co si člověk předsevzal.

Stanovte si cíl, mega cíl. Váš sen, který je teď aktuálně, dle vašich možností nedosažitelný. Ale to nevadí. Na ciťte si ho. Jak se vnímáte ve chvíli, kdy jste ho dosáhli, Jste šťastní?  Pak je to n správný cíl pro vás. Když ne, tak hledejte dále? Co chcete?  Kam až se chcete posunout?

Tento mega cíl rozdrobte na malé části, které jsou již pro vás dosažitelné a také měřitelné. Takže velký cíl, jehož dosažení může trvat třeba několik let, si rozdrobte na to, co musíte udělat za týden, měsíc rok a pomalu budujte. A hlavně si tuto cestu užívejte. Není to o cíli, je to o cestě. Čím se na této cestě stanete.

Vystavení se novým zkušenostem

Když máte cíl, odvažte se jít do nových zkušeností. Víte, co máte za sebou, tím můžete filtrovat svá rozhodnutí. Odvaha pustit se do nových situací a vystavení se novým zkušenostem posiluje sebedůvěru. Každá nová zkušenost, ať už je úspěšná nebo ne, je příležitostí k učení a růstu. Další chyby určitě přijdou, ale každá chyba je zároveň posilující zkušenost a možnost dalšího růstu sebedůvěry.

Sebereflexe, vizualizace a meditace

Pravidelně přemýšlejte o tom, kde se na svojí cestě nacházíte. Co vám pomůže na vaší cestě? Jak jste aktuálně spokojení se svojí cestou? Jdete správně? Nebo je třeba udělat změnu? Pravidelně si vizualizujte, jak se cítíte při dosažení vašeho cíle, Při této představě se cítíte dobře? Jste šťastní? Pokud se něco změnilo, hledejte proč?

Obklopování se podporujícím prostředím

Lidé ve vašem okolí mohou mít velký vliv na vaši sebedůvěru. Obklopování se lidmi, kteří vás podporují, věří ve vaše schopnosti a pozitivně vás ovlivňují, je neocenitelné. Hledejte lidi s velkými cíli. Hledejte lidi, kteří na sobě pracují a třeba jsou dále než vy. Současně je důležité se vyhýbat toxickým vztahům, které vaši sebedůvěru oslabují.

Najděte si podporujícího profesionálního parťáka. Někoho kouče, terapeuta, mentora, kohokoliv, kdo má profesionální přístup a nadhled. A může vám zprostředkovat ještě zcela jiný a právě obohacující pohled na vaši záležitost.