Proč být vděčný?


Proč je dobré najít v sobě pocit vděčnosti, když nedaří?

Úplně jednoduše, je to přeskok na jinou úroveň prožívání života

Vděčnost může významně přispět k duševnímu zdraví tím, že snižuje úzkost a depresi. Přestaneme se otáčet v kruhu negativity.  Neustálé opakování negativních myšlenek nás táhne dolů a připravuje další a další negativní myšlenky a situace. S naskočením na pocit vděčnosti, ze začátku i třeba trochu uměle, oceníme sami sebe za to, co už máme a na čem můžeme stavět. Tato schopnost vidět „stříbrnou nit“ může zvýšit naši psychickou odolnost a lépe zvládat situace.

Vděčnost nás činí otevřenějšími a přístupnějšími. Společné s vděčností nastupuje i důvěra v život, což může zlepšit a prohloubit naše vztahy s ostatními. Vyjádření vděčnosti ostatním může posílit sociální vazby a vytvořit pozitivní zpětné vazby mezi lidmi.

Studie ukázaly, že lidé, kteří pravidelně pracují, aby prohloubili svoje vnímání vděčnosti, mají tendenci lépe spát, méně trpí záněty a mají nižší krevní tlak, lépe zvládají stresující situace. Pocit vděčnosti přináší klid a celkovou důvěru k životu.

Jak pracovat na pocitu vděčnosti, když je problém vůbec nějakou cítit? Nejprve jde o nalezení emoce a potom postupně o vypěstování životního postoje.

Zde je několik možností. Určitě si lze vybrat:

Deník vděčnosti: Jednou z nejúčinnějších metod, jak rozvíjet vděčnost, je pravidelné zapisování věcí, za které jsme vděční. Tento zvyk nás nutí zaměřit se na pozitivní aspekty našeho života, což může postupně změnit náš celkový pohled na svět. Docela se vyplatí zapisovat si celou situaci, co se děje, jak se cítíte. A zkusit najít a vypsat důvody k vděčnosti. Postupem času pak sledovat vývoj a změny vnímání okolností.

Meditace vděčnosti: Praxe zaměření mysli na předměty vděčnosti může prohloubit naše ocenění pro ně. Tato forma meditace zahrnuje zamyšlení nad věcmi, které ve vašem životě fungují dobře, a pocitu vděčnosti za ně. Když budete často pracovat na prociťování vděčnosti budete pak spíše k tomuto pocitu umět najít cestu.

Vyjadřování vděčnosti ostatním: Pravidelné děkování lidem ve vašem životě, ať už osobně nebo prostřednictvím mailů či zpráv, posiluje vztahy a zároveň rozvíjí vaši vlastní schopnost ocenit dobré ve vašem životě. Uvědomte si, že projevení vděčnosti a díků není slabost.

Vizualizace: Pravidelně si představujte scény, ve kterých se vám daří dobře a pociťujete za to vděčnost. Za prvé trénujete vděčnost a za druhé si do života takto přitahujete okolnosti, které si přejete.

Přeformulování myšlenek: Když se setkáte s výzvou nebo negativní situací, zkuste ji přeformulovat jako příležitost k učení nebo růstu. Ptejte se sami sebe, co můžete z dané situace získat. Ve chvíli kdy si uvědomíte pozitivní aspekt situace, za který můžete být vděční, celá situace získává úplně jiný rozměr a vy máte více energie na její řešení. Učíte se hlubší vděčnosti za i zdánlivě nepříjemné okolnosti.

Účast na společenských akcích: Zapojení do komunitních akcí nebo dobrovolnických aktivit může posílit pocit vděčnosti, jelikož vidíte, jak vaše akce pozitivně ovlivňují ostatní. To vám může pomoci ocenit vlastní přínos životu sebe i druhých.

Učení se z příběhů jiných: Poslouchání nebo čtení o zkušenostech druhých, kteří prošli těžkými časy a přesto našli důvody k vděčnosti, může být inspirativní a motivující. Tyto příběhy mohou nabídnout perspektivy, které možná sami nevidíme. Na trhu je dostatek této literatury.

Reflexe na konci dne: Strávit několik minut před spaním tím, že přemýšlíte o tom, za co jste byli během dne vděční, může zlepšit váš spánek a celkový pocit klidu. Tato metoda také podporuje pozitivní zakončení dne, nezávisle na jeho průběhu.

Oslava malých vítězství: Vědomé oslavování i malých úspěchů nebo pozitivních momentů může značně posílit pocit vděčnosti. Tento postoj pomáhá udržovat motivaci a uznání pro osobní úspěchy i příspěvky jiných.