Kraniosakrální terapie a vděčnost?


Jakým způsobem k nalezení a udržení vděčnosti může pomoci kraniosakrální terapie?

 

Nejdříve zaběhneme do čínské medicíny. Podle čínské medicíny je srdce vládcem všech dalších orgánů. Zdravě fungující srdce je naladěno na rytmus života a ví, že všechno má svůj správný čas a rytmus. Člověk, který je takto naladěny ví, že život přináší to co má a nic špatného. Dokáže si vzít i z horších zkušeností cennou lekci a nezanevřít na život. Vidí proud života jako tok přes různé zkušenosti, radosti i překážky a ví, že vše je tak jak má. Ví, že po krizi přijde nový začátek. Cítí vděčnost za toto uvědomění. Cítí klid, vděčnost a mír.

Čínská medicína pracuje s meridiány, to jsou energetické okruhy orgánů. Každý meridián prochází určitou oblastí těla a má svoje specifické body, přes které se dá celková energie regulovat. To však také souvisí s celkovou uvolněností oblastí, kde se danný orgán vyskytuje.

Pro uvolněné srdce je třeba uvolnit celou oblast hrudníku a tím se už dostáváme ke kraniosakrální terapii.

Kraniosakrální terapie pomáhá uvolňovat napětí ve tkáních a zlepšovat oběh tekutin v těle. Pracuje s tělem jako celkem.  Oblast hrudníku je velmi často zatížená různými bloky, které se nemusí na fyzické úrovni projevovat. Když se projevují, člověk má problémy s dechem, přímo se srdcem, krční a hrudní páteří, má stažené svaly hrudníku. To vše ovlivňuje nervový systém a stabilitu emocí. Pravidelné absolvování kraniosakrální terapie pomůže tuto oblast uvolnit. Pak se může člověk doslova svobodně nadechnout a začít vnímat život z jiného úhlu pohledu. Člověk může lépe zpracovávat a vyjadřovat své emoce.

Kraniosakrální terapie podporuje hlubší spojení mezi tělem a myslí, což může vést k většímu sebeuvědomění. Toto zvýšené uvědomění si sebe sama může pomoci lépe rozpoznat a ocenit dobré věci ve svém životě, což je základ pro rozvoj vděčnosti.

Relaxace během terapie může jednotlivcům pomoci reprodukovat tyto pocity klidu i ve svém každodenním životě. Schopnost relaxovat a být "tady a teď" může být důležitá pro prohlubování pocitu vděčnosti, jelikož umožňuje jednotlivci být plně přítomen a vědom si pozitivních aspektů svého života.

Kraniosakrální terapie může také podpořit integraci emocionálních zkušeností. Tento proces může být obzvláště užitečný pro lidi, kteří prochází náročnými životními změnami nebo stresovými situacemi a hledají způsoby, jak začlenit tyto zkušenosti do svého života pozitivním způsobem a s vděčností za příležitosti, které jim přinesly.